Μαργαρίτα

Τρέχουν δεξιά αριστερά να ξεφύγουν από τις σφαίρες. Δυο πέφτουν στο χώμα. Οι υπόλοιποι κρύβονται πίσω από δέντρα, θάμνους, αυτοσχέδιες ασπίδες. Οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν βιάζονται. Οι διαδηλωτές αποφασίζουν να μετακινηθούν προς το κοντινότερο κτήριο. Τώρα οι σφαίρες τους βρίσκουν στα πόδια, στα χέρια στο κεφάλι…
Δεν έτρεξε μαζί τους. Την ώρα που επιχείρησαν τη μεγάλη έξοδο, αυτός πήγε αντίθετα. Οι σκοπευτές, απασχολημένοι με τους ανθρώπινους στόχους, δεν τον είδαν. Έφτασε χαμηλά στο λόφο. Περίμενε. Μπροστά του μια μαργαρίτα. Την έκοψε προσεκτικά και την κράτησε στο χέρι. Οι ριπές ακούγονται και μαζί τους φωνές, κραυγές και πτώσεις στο χώμα.
Σύρθηκε ως το σημείο που ήταν κρυμένοι οι στρατιώτες. Ένας τον είδε κι έστρεψε το όπλο καταπάνω του. Ο διαδηλωτής φώναξε κάτι στη γλώσσα τους, σηκώθηκε κι άνοιξε τα χέρια. Περπάτησε άφοβα προς το μέρος του σκοπευτή. Έδειξε τη μαργαρίτα. Ο στρατιώτης τον κοίταξε απορημένος. Ο διαδηλωτής έφτασε πολύ κοντά κι έβαλε τη μαργαρίτα στην κάνη του όπλου. Αμέσως μετά οπισθοχώρησε. Ο σκοπευτής του την επέστρεψε φυτεύοντάς την στο μέρος της καρδιάς.

Λίνα Βαλετοπούλου