Το Λεξητανίλ, το λογοτεχνικό «περιοδικό των ασκούμενων συγγραφέων», δημιουργήθηκε μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία μεταπτυχιακών φοιτητών και Καθηγητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρωτοκυκλοφόρησε το 2009 σε έντυπη μορφή.

Εμπνευστής της έντυπης έκδοσης υπήρξε ο αείμνηστος ποιητής και Kαθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Μίμης Σουλιώτης (†2012), πρώτος Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος.

Έχουν ήδη εκδοθεί 4 τεύχη του Λεξητανίλ (2009, 2011, 2012, 2013). Η καινοτομία και η διαφορετικότητα του περιοδικού έγκειται στο γεγονός ότι υπεύθυνοι για την έκδοση του εκάστοτε τεύχους και μέλη της συντακτικής ομάδας είναι οι δευτεροετείς φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τη συνεργασία και την καθοδήγηση του Επιστημονικά Υπεύθυνου.

Το 2015 η καινούρια συντακτική επιτροπή προχωρά για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Επιστημονικά Υπεύθυνου του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου. Ο τρόπος λειτουργίας του περιοδικού παραμένει ο ίδιος, αλλά εμπλουτίζεται πλέον η θεματολογία του και αναβαθμίζεται η επικοινωνία που επιτυγχάνεται, μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον, με ένα πολύ ευρύτερο κοινό.