ΛΕΞΗtanil
τ.2

Ελληνικό μυθιστόρημα: απουσία από την παγκόσμια λογοτεχνία


Κατερίνα Παπαδημητρίου (μτφρ.)

Η σπουδαιότητα, η φήμη, ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του ελληνικού μυθιστορήματος συζητήθηκε εκτενέστατα το φετινό καλοκαίρι από Έλληνες προσκεκλημένους συμμετέχοντες, σε μια σειρά από άρθρα, στο ένθετο αφιέρωμα για τη λογοτεχνία της αθηναϊκής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ για έξι συνεχόμενες εβδομάδες. Η εκδότης της καθ’ όλα εξαιρετικής σειράς, Λαμπρινή Κουζέλη, αφιερώνει το ένα τρίτο περίπου της ύλης στα προβλήματα που αποτρέπουν το ελληνικό μυθιστόρημα να αποκτήσει μία θέση στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα. Η ίδια τονίζει ότι σε οξεία αντίθεση με το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες (κι εγώ θα πρόσθετα και την ποίηση και την τέχνη του δρόμου), το μυθιστόρημα παραμένει ουσιαστικά αγνοημένο έξω από τα ελληνικά σύνορα, παρά τις πλείστες μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες και αναγνώσματα σε διάφορες χώρες.

Ωστόσο, καταγράφεται και μία ακόμα αποτυχία για το μυθιστόρημα, καθώς όχι μόνο αξιολογείται σπάνια και αναφέρεται ακόμη λιγότερο, αλλά απουσιάζει εντελώς από ιστορίες, εισαγωγές, παρουσιάσεις, λογοτεχνικές συντροφιές και διδακτικά βιβλία της παγκόσμια λογοτεχνίας.  Επίσης, σε ότι αφορά καταλόγους έργων, ορόσημα (σημεία αναφοράς σχολείων) ή σεμινάρια, είναι φανερό ότι οι εκδότες των παγκόσμιων επιθεωρήσεων ουδόλως λαμβάνουν υπόψην τους το ελληνικό μυθιστόρημα, ούτε καν με το πρόσχημα της υποστήριξής του ως μειονότητα.

Ετούτη η, πραγματικά, λυπηρή συγκυρία εγείρει την ανάγκη να εξερευνηθεί αλλά και να αιτιολογηθεί περαιτέρω ετούτη η απουσία, τόσο ως φαινόμενο όσο και ως πραγματικότητα, καθώς είναι αξιοσημείωτο, ότι δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα ακαδημαϊκούς, κριτικούς αλλά και συγγραφείς. Άπαντες συνεχίζουν, όπως μα πληροφορεί το ένθετο αφιέρωμα, να την αγνοούν επίμονα. Κάποιες φορές γίνονται κάποιες εισηγήσεις σε κάποιο επιστημονικό σύγγραμμα, όπως έγινε στη δεκαετία του ’90, σε αναζήτηση του «Εθνικού Μυθιστοριογράφου», ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν στοιχεία για εσωτερική ευχαρίστηση και κατανάλωση, βεβαίως, την οποία ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί.

15 Σεπτέμβριου 2016

Πηγή: https://poetrypiano.wordpress.com/2016/09/17/the-absence-of-the-greek-novel-from-world-literature/